САИМО взе участие в „Седмицата на ООН“

На 23-ти октомври в зала 101 на МВнР представители на Студентската асоциация за изследване на международни отношения взеха участие в среща между младежи и дипломати на тема „Многостранната дипломация в действие: за ООН от първо лице“. Нейни организатори бяха Дружество за ООН в България, Министерството на външните работи и Българския дипломатически институт. Събитието бе част от инициативата Седмица на ООН на Дружеството за ООН в България, отбелязваща 75 години от основаването на Организацията и 65 години членство на България в ООН. 

Модератор на събитието бе г-жа Таня Михайлова – Директор на Дипломатическия институт. При приветствието към младите участници в дискусията тя изрази своята убеденост, че подобни срещи и дискусии им носят не само практическа полза, но могат да бъдат своеобразен подтик за тях да поемат по пътя на дипломацията. Заместник-министърът на външните работи г-н Милен Люцканов също поздрави младите гости на форума и подчерта нарастващата им роля в  процеса на вземане на важни решения по най – наболелите проблеми в съвременното глобализирано общество. 

В рамките на събитието участниците имаха удоволствието да се срещнат с г-жа Лъчезара Стоева, началник на отдел “Икономически, финансови и административни въпроси на ООН” в дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“ на МВнР, както и с г-н Златко Димитров – служител в Мисията на ООН за стабилизиране на Централноафриканската република /ЦАР/. 

Срещата приключи със симулационна игра по водене на многостранни преговори, подготвена специално за младежите от Дипломатическия институт. В нея те имаха възможност да влязат в ролята на дипломати на международен форум.

Comments are closed.