Българската и европейската гледна точка: Референдумът в Македония

На 11-ти октомври, Студентската асоциация за изследване на международните отношения имаше удоволствието да присъства на събието: „Българската и европейската гледна точка: Референдумът в Македония. По идея на Васил Георгиев и Александър Кьосев, бяха поканени и колеги от първи курс, за да може от първо лице да добием актуална информация за случващото се в Македония.
(От ляво надясно: Александър Кьосев, организацинен секретар,втори курс, Симона Димитрова, член на УС на САИМО,втори курс, Васил Георгив, член на УС на САИМО,втори курс, Инна Методиева, Юлия-Константина Триандополу, Ивелина Добрева и Мария Тошева, първи курс.)

От ляво надясно: Александър Кьосев, организацинен секретар,втори курс, Симона Димитрова, член на УС на САИМО,втори курс, Васил Георгив, член на УС на САИМО,втори курс, Инна Методиева, Юлия-Константина Триандополу, Ивелина Добрева и Мария Тошева, първи курс.

Дискусията бе разделена на два панела като в първия, взеха участие представителите от Македония. Бе представена от първо лице ситуацията у нашата съседката, като под формата на дебат Андрея Стойковски и Петър Богойески показаха какви са алтернативите пред Македония. Интересното в първия панел бе завършека на дебата – и двамата политици заявиха, че подкрепят Македония по пътя й към ЕС. Втората част бе посветена на позициятана България спрямо провелия се референдум в Македония, а именно пълна подкрепа и регионално сътрудничество. Изтъкна се значението на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония като важен фактор, оставящ враждите в миналото и като стъпка напред към общото бъдеще.  

Comments are closed.