Представяне на книгата "Външната политика на ЕС" от Валентин Катранджиев и експертна дискусия по темата

ЕКСПЕРТНА ДИСКУСИЯ

30.11.2011 - 18:00
Зала Научни съвети (2032А), УНСС

Студентска асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) и Българско дипломатическо дружество (БДД) имат удоволствието да Ви поканят на публично представяне на книгата „Външната политика на Европейския съюз“  от Валентин Катранджиев.

Срещата ще се реализира в две части – мултимедийно представяне на книгата и експертна дискусия по проблемите на ЕС и сериозните предизвикателства, пред които се изправя той.

Сред гостите се очаква да бъдат експерти от Министерство на външните работи, дипломати от кариерата, преподаватели от факултет „Международна икономика и политика“ на УНСС.

Очакваме Ви на 30 ноември от 18.00ч. в зала Научни съвети (2032А) на УНСС.
Заявете своето присъствие във Facebook.

Отправни положения на дискусията:

  • Геополитическото и геоикономическото измерение на дълговата криза за ЕС (ЕС на две скорости, вътрешно-институционално и геополитическо стратифициране на ЕС).
    Реформата на външнополитическата система на ЕС в контекста на изграждащата се Европейска служба за външна дейност (ЕСВД) – мисия: възможна или невъзможна.

Отношения на ЕС с водещи играчи в световната политика, икономика и финанси:

  • Евроатлантическият вектор на ВП на ЕС: параметри на стратегическото взаимодействие ЕС-САЩ; ЕС – НАТО; търговско-икономическа конкуренция между двата бряга на Атлантика.
  • Руският вектор на ВП на ЕС (енергийни, търговско-икономически, визови предизвикателства). Позициониране на ЕС в постсъветското пространство и отговора на Русия.
  • Китайският вектор на ВП на ЕС: Китайският стратегически интерес в овладяване на дълговата криза в Европа; състоянието и бъдещето на европейско-китайските отношения от европейска и китайска перспектива.
  • Турската дилема на ЕС и сценарии за нейното решаване.
  • Арабската пролет и радикализиране на режимите в Южното Средиземноморие – сериозно предизвикателство пред ЕС.
  • Световната организация и ЕС: Може ли ЕС да играе полезна роля в системата на ООН?

Официална покана за събитието

Comments are closed.