България и днешните предизвикателства за международната сигурност

26.11.2014 - 16:00
Малка конферентна зала, УНСС

10799423_1001741786510067_828298931_n  Студентска асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) и  Българско дипломатическо дружество (БДД)  инициират последователност от събития за млади експерти под надслов „България и днешните предизвикателства за международната сигурност“. Всяко от събитията ще се състои от три части.

 1. Изказвания, които предварително са заявени от участниците посредством попълнена регистрационна форма и след одобрение от организаторите
 2. Лекция на гост от Българското дипломатическо дружество
 3. Дискусия и въпроси към гост-лектора и участниците от гостите и присъстващите в залата

Днешната международна обстановка поставя редица предизвикателства пред сигурността на България като член на ЕС и НАТО. Кризата в Близкия изток наложи намесата на сформирана от САЩ коалиция срещу Ислямска държава и същевременно поставя под бежански натиск както държавите от региона, така и тези от ЕС, включително и България. Същевременно събитията в Украйна доведоха до преразглеждане на отношенията между Запада и Русияи изостриха проблема с енергийната зависимост на ЕС от Москва. Това може да доведе до преоценка на политиката на разширяване на Европейския съюз. Целта на инициативата е да събере млади специалисти, които след първоначално представената екпертиза на член от БДД да обемят идеи по отношение на това готова ли е България за тези предизвикателства и каква е ролята на страната в регионалните и глобалните процеси, протичащи в момента.  

За да участвате в някое от събитията със свое изказване е нужно да попълните регистрационна форма и да я изпратите на office@saimo-bg.org. Ограничението за изказване е 5 минути. Одобрените участници ще бъдат осведомени посредством имейл преди всяко от събитията. Всеки участник ще получи официален сертификат.

Тема 1: Разширяване на Европейския съюз към Западните Балкани – 18 ноември (изпращайте попълнени регистрационни форми до 16.11, неделя)

 • Валидна ли е политиката за разширяване на ЕС в днешни дни?
 • Етнически и политически противоречия в региона
 • Ролята на България като инициатор на процесите в региона

Тема 2: Кризата в Украйна и бъдещето на НАТО – 26 ноември (изпращайте попълнени регистрационни форми до 23.11, неделя)

 • НАТО след срещата в Уелс
 • Отношенията НАТО – Русия
 • Отбранителните способности на България като член на Алианса

Тема 3: Смяната на властта в Брюксел и новите предизвикателства пред ЕС – 2 декември (изпращайте попълнени регистрационни форми до 30.11, неделя)

 • Постижима ли е обща външна политика на Европейския съюз
 • Новото разпределение на постовете след европейските избори
 • Енергийната сигурност на Европа

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Регистрационна форма – тема 1
Регистрационна форма – тема 2
Регистрационна форма – тема 3

 

Comments are closed.