Бъдещето е в ръцете на младите

Това сподели Н. Пр. Гуо Йеджоу на посещение в УНСС на 01 юни 2011 г. Студентска асоциация за изследване на международните отношения (САИМО), Информационния младежки съюз и Еразмус Стюдънт Нетуърк – България станаха организатори на публична лекция със специален гост-лектор Н.Пр. Гуо Йеджоу, извънреден и пълномощен посланик на КНР в България. Темата на лекцията беше „Китайският път на икономическо и обществено развитие. Перспективи пред партньорството между България и Китай". Срещата уважиха още секретарите на Китайското посолство у нас, българският посланик в Пекин Н.Пр.Георги Пейчинов и видният арабист и дипломат  д-р Киряк Цонев.

Н.Пр. Гуо Йеджоу сподели, че вижда света в ръцете на младите хора. Той дискутира и върху историческите промени след създаването на Китайската народна република през 1949 г.

Посланикът сподели и убеждението си, че китайската икономика не бива да спира своето интензивно развитието, въпреки постигнатото до момента. Засегна и темата за отношението на Китайската Народна Република към останалите държави от азиатско-тихоокеанския регион. Дефинира като доминираща ролята на КНР в икономиката и  дипломацията. По мнение на китайския посланик, възможностите за партньорство между България и Китай са се увеличили многократно след приемането на страната ни в ЕС. Н.Пр. Георги Пейчинов изложи накратко своето виждане по темата за българско-китайските отношения и сподели част от опита си, който е натрупал като дипломатически представител на България в КНР. От негово име бяха отправени адмирации към членовете на САИМО за тяхната безпристрастна позиция относно промените в Закона за дипломатическата служба, предоставен от Министерството на външните работи за публично обсъждане. Посланик Пейчинов изрази своето задоволство от дейността на будните млади хора в България. Всички гости на събитието бяха посрещнати с подаръци – книги, предоставени любезно от посолството на Китайска народна република, а организаторите изразиха благодарностите си към посланика за провежданите безплатни курсове по китайски език за студенти на УНСС.

Comments are closed.