Десетата юбилейна конференция „Балканите в XXI век – българският поглед“

🌐 На 28.04. се проведе Десетата юбилейна конференция „Балканите в XXI век - българският поглед" на тема „Войната в Украйна и Балканите: геополитически влияния, регионални конфликти, национални интереси".

👥 В събитието участваха вицепрезидента на Република България - Илияна Йотова, ректорът на УНСС - проф. д-р Димитър Димитров, директорът на Институт за икономика и международни отношения - посланик Любомир Кючуков и главният редактор на сп. „Международни отношения" - Чавдар Минчев. На събитието присъства и победителят от Девета младежка кръгла маса Стилиян Атанасов, студент по право в СУ „Св Климент Охридски". Модератор на събитието беше проф. д-р Динко Динков.

📌 Г-жа Илияна Йотова определи темата като важна и такава, която не се разглежда често в българската публична мисъл, и не се характеризира с разнообразие на гледни точки и различни позиции, а по-скоро се представя „униформено" вече повече от 1 година. Тя изрази очакването да почерпи знания, аргументи и защита на позиции от аудиторията, състояща се предимно от хора от научните среди и дипломати със значителен опит.

📌 Проф. Димитров представи доклад на тема "Войната и границите на сигурността" и уточни, че темата за войната е огромна и има много специфики. Според проф. Димитров причината за нея е в дълбоката трансформация на световния ред, която наблюдаваме.

📌 Любомир Кючуков представи доклад на тема „Война и геополитика на балкански фон“, а Чавдар Минчев представи темата „България в търсене на националните интереси“.

📌 Стилиян Атанасов, победител в Девета младежка кръгла маса, представи темата „България между чука и наковалнята - мястото на страната ни в новия световен ред”.

Comments are closed.