Какво значи да бъдеш „европеец“?

DSC_00580Никога не трябва да спираме да си задаваме въпросите кои сме ние, каква е нашата роля в света и защо сме там, където сме. Точно затова на 24 март студентите от УНСС се срещнаха в Голяма конферента зала с Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България, и си поставиха заедно въпроса „Какво значи да си европеец?” (“What is it to be European?”). Н. Пр. Ксавие дьо Кабан и проф. д-р Антоанета Василева, декан на Факултет Все повече наближават важни за нас събития като Деня на Европа, изборите за Европейски парламент, което отваря вратата за най-различни любопитни дискусии. Н.Пр. дьо Кабан с вещина  говори пред студенти и преподаватели от няколко катедри („Чужди езици”, „Европеистика”, „Политология”).

DSC_00600Комплексната му лекция засегна множество аспекти на поставения въпрос. Във втората част от събитието всеки  от присъстващите имаше възможност да отправи питания към госта. Бяха обсъдени много актуални теми, сред които  - съмненията и недоверието на европейския избирател и как да се преборим с тях, европейска или национална идентичност, роля на крайнодесните и популистки партии в националните парламенти и в Европейския парламент, ситуацията в Украйна и дори евентуалното създаване на европейска армия.

DSC_00440Екипът на САИМО благодари за съдействието и приветствията от страна на проф. д-р Веселка Павлова, зам.-ректор на университета, проф. д-р Антоанета Василева, декан на факултет Международна икономика и политика, Антоан Шотаров, председател на Студентски съвет. Не на последно място благодарности и за проявения интерес от страна на студентите, които спомогнаха за една изключително благодатна и ползотворна дискусия.

Comments are closed.