Модел на ООН на тема: Конфликтът в Сирия

DSC01729

На 31 ноември и 1 декември в зала Научни съвети на УНСС се проведе симулация на Съвета за сигурност на ООН на тема „Ситуацията в Сирия”.  Събитието, организирано от Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО), съвместно с Дружество за Обединените нации в България, събра на масата за дебати 28 студенти от няколко университета. Първи стъпки в международните отношения направиха и двама делегати, които все още са ученици.

           DSC01674 Симулацията имаше за цел да запознае участниците с механизмите и процедурите за вземане на решения в Съвета за сигурност на ООН. Освен постоянните страни - членки (САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия) присъстваха и представители на десетте непостоянни членове към този момент – Австралия, Аржентина, Азербайджан, Гватемала, Люксембург, Мароко, Пакистан, Република Корея, Руанда и Тогоанската република. Държавите бяха представени от по двама души, всеки от които имаше възможността да се постави за два дни на мястото на дипломатите на най-високо ниво.

DSC01672

През първия ден от програмата делегатите трябваше да се насочат към основните въпроси, които ще бъдат заложени в резолюцията. Първоначално всяка една от държавите изнесе своята официална позиция в конфликта. След това започнаха дълги и задълбочени дебати по фундаменталните проблеми, които раздират вече трета година сирийската държава – големият брой жертви, бежанската вълна, обхванала региона, постоянните доставки на оръжия, които увеличават броя на загиналите, легитимността на режима в Дамаск. IMG_20131201_141334Всеки един от делегатите трябваше за момент да забрави  личната си позиция по въпроса и да влезе в ролята си на представител на съответната държава, защитавайки нейните национални интереси. Организаторите от Дружество за Обединените нации в България се бяха покрижили за настроението в събитието с различни игри между дебатите.

 

DSC01728След като в първия ден бяха разгледани въпросите за евентуални икономически ограничения за участниците в конфликта, военно ембарго, преговори между двете страни и препоръки за постепенно демократизиране на режима, през втория ден беше обсъден въпросът за увеличаване на хуманитарната помощ за Сирия и региона. По този проблем делегатите бяха единодушни за нуждата от повишаване на хуманитарната помощ и изграждане на медицински центраове. В крайна сметка, бяха съставени две проекторезолюции – едната, инициирана от САЩ, Великобритания и Франция, а другата от Русия и Китай. Основният спорен въпрос бяха ограниченията за доставка на оръжия. Именно затова в крайната резолюция не беше включена такава точка. В духа на симулацията постоянните членове на СС нямаха право да налагат вето. Напротив, всички участници се обединиха и създадоха обща консенсусна резолюция в името на сирийската нация.

DSC01762В края на събитието всеки един от делегатите получи награда и грамота от организаторите, а трима от тях – Ивелина Атанасова, Алекс Петков и Панайот Николов, бяха отличени като най-подготвени.

Симулацията уважиха и Българските младежки делегати към ООН - Милена Андреева и Петър Младенов. Те поздравиха участниците и насърчиха по-нататъшното им участие в подобни модели.

 

Comments are closed.