Онлайн дебат на тема „Перспективи и предизвикателства пред българската външна политика“

На 23.03.2021г. се проведе Онлайн дебат на тема "Перспективи и предизвикателства пред българската външна политика". Събитието бе излъчено на живо във Facebook страницата на САИМО и бе организирано съвместно с нашите приятели и партньори от Студентско сдружение "Его Политико", "Студентски клуб на политолога", "Студентски дипломатически клуб" и "Политическа и гражданска обсерватория: миграция, дигитализация и климат".
Събитието бе открито от Веселин Ташев - председател на Студентската асоциация за изследване на международните отношения, Васил Георгиев - член на Контролния съвет на САИМО и Божидар Миладинов - председател на САИМО с мандат 2018-2019г., който бе модератор на дебата.
Участниците в дебата - г-н Александър Сиди от ПП “ВМРО - Българско национално движение”, г-н Георг Георгиев - заместник-министър на външните работи и представител на КП “ГЕРБ” и “СДС”, г-н Данаил Георгиев от КП “Изправи се!Мутри вън!”, г-н Димитър Димитров от КП “Демократична България - Обединение” и г-жа Теодора Овчарова от КП “БСП за България” изложиха своите виждания и цели по зададените панели:
• Европейска интеграция на Западните Балкани;
• Бъдещите отношения между Република България и Република Северна Македония;
• Механизмът за възстановяване и устойчивост на ЕС;
• Пактът за миграцията и убежището на ЕС и българската позиция;
 Бяха засегнати темите за "Зелената сделка" и бъдещето на ТЕЦ „Марица-Изток“; за диверсификация на българските енергийни източници; изготвяне на обща енергийна политика с Европейския съюз, пактът за миграцията и съседските отношения с Република Северна Македония.
Последваха въпроси и реплики между самите панелисти по всяка една от отделните теми. Стигна се до диспут между някои от представителите, но именно така се създаде интересна и полезна дискусия за участниците и зрителите.

Comments are closed.