Посещение на Европейския парламент

Brussels1Представители на Студентска асоциация за изследване на международните отношения бяха част от студентската група, посетила европейските институции в Брюксел. Визитата бе осъществена в периода 30.09-01.10.2013г. Поводът за посещението бе покана от българския евродепутат Димитър Стоянов. Поканените студенти са представители на различни студентски организации от Университета за национално и световно стопанство - САИМО, Студентски съвет, Его Политико, AIESEC и др.

Групата имаше възможността да посети Европейския парламент, където бе посрещната от г-н Стоянов и няколко български експерти, работещи в европейските институции. Те запознаха студентите с процесите в ЕП, процедурите по взимане на решения в ЕС, предизвикателствата пред работата в институциите и трудностите в отстояването на българските позиции по европейските въпроси. Студентите взеха Brusselsучастие в т.нар. Парламентариум - симулация на процеса на приемане на закони в европейските институции. Те влязоха в ролята на евродепутати, съобразяващи се с избирателите от собствените си страни и с позициите на парламентарните групи, към които принадлежаха. Дългите дискусии, големите количества информация, множеството различни интереси, споровете в комисиите и многократните изменения в проектозаконите дадоха възможност на студентите да вникнат в трудния процес на взимане на решения в ЕС.

Освен на институциите, въплъщаващи европейския дух, българската група се наслади и на красивите брюкселски паркове, изтънчена градска архитектура и неповторим вкус на белгийски шоколад.

Comments are closed.