Представители на САИМО в Испания

САИМО отново стана част от младежки обмен по програма „Еразъм +“.

DSC_4683Обменът под надслов „Your is my future” се проведе в Испания. Основната цел беше да провокира младите хора да намерят решения на проблeма, свързан с младежката безработица. Проектът се състоя в периода от 6 до 15 март. Шест страни взеха участие – България, Румъния, Италия, Португалия, Литва и Хърватия. Организаторите на проекта са испанци и спомогнаха за изключително приветливата обстановка, подходяща за дискусии, свързани не само с безработицата, но и други проблеми сред младите.

DSC_4751Програмата бе добре разпределена между сериозната работа и развлекателни посещения. Прекарахме първите 3 дни в Мадрид, където имахме възможността да разгледаме забележителностите и да се опознаем. Останалата част прекарахме в местност около Мадрид, където можехме да се съсредоточим върху основната тема на проекта. Дните ни започваха с развлекателни енерджайзъри и продължаваха с дискусии относно безработицата сред младежите. Дебати, предложения и презентации бяха само малка част от процеса за намиране на решение на проблема. Бяха обсъдени различни гледни точки - оптимистични и песимистични, емоционални и рационални докато стигнем до заключението, че проблемът с безработицата сред младите хора може да бъде преборен. Представихме заключителните си решения в три кратки кипове по темата, заснети последният ден и показващи убежденията ни, че с достатъчно постоянство и знания можем да намерим подходяща работа. В случай, че не успеем да се справим с намирането на работа, такава винаги може да бъде създадена с повече креативност и кураж.

DSC_5613Дневната ни програма завършваше с културни вечери, в които всяка страна имаше възможността да представи традиционните си ястия, танци и обичаи.

Проектът бе чудесна възможност за всички участници да придобият комуникативни и културни знания.

Comments are closed.