(Български) Онлайн дебат на тема “Перспективи и предизвикателства пред българската външна политика”

Sorry, this entry is only available in Bulgarian.

(Български) Остава само ЕДИН ДЕН до ОНЛАЙН ДЕБАТА на тема ‘’Перспективи и предизвикателства пред българската външна политика’’.

Sorry, this entry is only available in Bulgarian.

(Български) На 23.03.2021 г. от 14:00 часа ще се проведе онлайн дебат тема: „Перспективи и предизвикателства пред българската външна политика”

Sorry, this entry is only available in Bulgarian.

(Български) Онлайн лекция на тема “115 години българо-норвежки дипломатически отношения’’

Sorry, this entry is only available in Bulgarian.

(Български) На 10.02.2021 г. от 18:30 часа, в платформата Zoom, ще се проведе онлайн лекция на тема ,,115 години българо-норвежки дипломатически отношения’’ с гост-лектор Николай Геров

Sorry, this entry is only available in Bulgarian.

(Български) Онлайн лекция на тема “Какъв е пътят до работа в сферата на дипломацията?” с гост-лектор г-н Николай Геров

Sorry, this entry is only available in Bulgarian.

Виртуална визита в ДИ към МВнР и срещи-дискусии с г-н Георг Георгиев – заместник-министър на външните работи и Н. Пр. Стефано Балди – италианския посланик в България

В рамките на два поредни дни /5-6.11.2020 г./ Студентската асоциация за изследване на международните отношения съвместно с Българския дипломатически институт осъществи онлайн срещи-дискусии между студенти, изучаващи специалността „Международни отношения“ в УНСС и представители на дипломатическата служба.

На 05.11. /четвъртък/ специален гост на онлайн срещата, беше заместник-министъра на външните работи - г-н Георг Георгиев. Той запозна студентите с възможностите и отговорностите, които предлага дипломатическата служба, споделяйки съвети от своята практика и отговори на техните въпроси, свързани с актуални събития във външнополитически и икономически план, както на страната, така и в Европа.

На 06.11. /петък/, втория ден от двудневната виртуална визита към Министерството на външните работи, студентите имаха възможността да се срещнат с италианския посланик в България - Н. Пр. Стефано Балди, който сподели своя опит и разясни ключови моменти относно професията „дипломат“. Той отговори на редица въпроси свързани с дипломатическата практика, все по-голямата дигитализация на публичните комуникации на дипломатите и въможни начини за излизане от кризата в Европа, породена от COVID-19.

И двата дни бяха открити и модерирани от г-жа Таня Михайлова - директор на Дипломатическия институт.

Публична лекция на тема “Антикорупционно образование. Програма на ООН. Можем ли да се преборим с корупцията чрез образованието и как точно да стане това?” с гост-лектор г-н Алекс Петков

На 26.10. САИМО осъществи онлайн лекция на тема “Антикорупционно образование. Програма на ООН. Можем ли да се преборим с корупцията чрез образованието и как точно да стане това?” с гост-лектор г-н Алекс Петков. Лекцията се проведе през платформата Zoom, предоставена от нашите партньори от Национален младежки форум.

Събитието бе открито с няколко встъпителни думи от председателя на Асоциацията - Веселин Ташев и думата бе предоставена на гост-лектора.

Г-н Петков изложи накратко и леснодостъпно с какво се занимава отдела “Корупция и икономически престъпления” към Службата на ООН по наркотиците и престъпленията, в която понастоящем работи.Представи как функционира самата служба заедно с отделните държави членки и различните програми за борба с корупцията.

Обяснено бе как се прави връзката между темата за борбата с корупцията в различните етапи от образованието. Накрая имаше множество въпроси към г-н Петков и се заформи интересна и полезна дискусия.

САИМО взе участие в “Седмицата на ООН”

На 23-ти октомври в зала 101 на МВнР представители на Студентската асоциация за изследване на международни отношения взеха участие в среща между младежи и дипломати на тема „Многостранната дипломация в действие: за ООН от първо лице“. Нейни организатори бяха Дружество за ООН в България, Министерството на външните работи и Българския дипломатически институт. Събитието бе част от инициативата Седмица на ООН на Дружеството за ООН в България, отбелязваща 75 години от основаването на Организацията и 65 години членство на България в ООН. 

Модератор на събитието бе г-жа Таня Михайлова – Директор на Дипломатическия институт. При приветствието към младите участници в дискусията тя изрази своята убеденост, че подобни срещи и дискусии им носят не само практическа полза, но могат да бъдат своеобразен подтик за тях да поемат по пътя на дипломацията. Заместник-министърът на външните работи г-н Милен Люцканов също поздрави младите гости на форума и подчерта нарастващата им роля в  процеса на вземане на важни решения по най – наболелите проблеми в съвременното глобализирано общество. 

В рамките на събитието участниците имаха удоволствието да се срещнат с г-жа Лъчезара Стоева, началник на отдел “Икономически, финансови и административни въпроси на ООН” в дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“ на МВнР, както и с г-н Златко Димитров – служител в Мисията на ООН за стабилизиране на Централноафриканската република /ЦАР/. 

Срещата приключи със симулационна игра по водене на многостранни преговори, подготвена специално за младежите от Дипломатическия институт. В нея те имаха възможност да влязат в ролята на дипломати на международен форум.

(Български) Mладежка конференция ,,Климатичните промени и сигурността- гласът на младите за преодоляване на предизвикателствата’’

Sorry, this entry is only available in Bulgarian.