Девета Младежка кръгла маса „Балканите в XXI век – българският поглед“

🌐 На 7 април /петък/ в Малка конферентна зала, УНСС, се проведе девета Младежка кръгла маса „Балканите в XXI век - българският поглед" на тема „Войната в Украйна и влиянието ѝ върху България". Кръглата маса бе организирана съвместно с нашите партньори от Студентски дипломатически клуб / Students’ Diplomatic Club и с подкрепата на Института за икономика и международни отношения (ИИМО), Национална асоциация за международни отношения (НАМО) и Българско дипломатическо дружество (БДД).

👥 Оценяващото жури включваше проф. д-р Динко Динков, преподавател в катедра „Международни отношения", УНСС, посланик Любомир Кючуков, директор на ИИМО, посланик Веселин Вълчев, член на БДД и посланик Чавдар Минчев, председател на НАМО. Модератор на събитието беше доц. д-р Пламен Ралчев, ръководител на катедра „Международни отношения", който в началото на събитието акцентира на предстоящото конструиране и реконструиране на международните отношения.

💬 В първата част на конференцията участниците представиха изчерпателно и аргументирано своята гледна точка върху различните аспекти от войната в Украйна и техните проекции върху България.

❓ След представянето на разработките последваха целенасочени въпроси от журито и публиката към докладчиците. Гледните точки и различните мнения по казуса предизвикаха дискусия и провокираха най-различни въпроси като “Има ли опасност от нова енергийна зависимост?”, “Може ли цензурата да бъде борба с пропагандата?”, “Има ли военен или невоенен изход от конфликта?”, “Кой всъщност диктува външната политика на България – България или някой друг?”. Всеки един от участниците даде своя отговор и анализ, което позволи на всички да навлязат по-дълбоко в темите.

✅ На края на кръглата маса журито се събра и оцени докладчиците спрямо качеството на техните разработки, представяния и изказвания. Най-високо оценена бе разработката на Стилиян Атанасов от СУ “Св. Климент Охридски” на тема “България между чука и наковалнята - мястото на страната ни в новия световен ред“. Тя ще бъде представена и на предстоящата на 28-ми април конференция „България и регионалното сътрудничество” както и за публикация в списание „Международни отношения“. Второто място си поделиха Дария Швец от УНСС и Екатерина Георгиева от ПУ “Паисий Хилендарски” с теми съответно „Икономически и политически възможности на България при перспективата за отказ от руски газ“ и “Руската пропаганда и влиянието ѝ върху политическата ориентация на българските граждани”, а с трето място бе отличен Александър Савов от СУ „Св. Климент Охридски” с темата „Българската външна политика на Балканите в контекста на външната политика на ЕС и войната в Украйна“.

🏅 Накрая на конференцията всички участници получиха сертификати, а първите три места бяха отличени и с грамоти. Колективът на Българското дипломатическо дружество предостави и подарък – книги, както за докладчиците, така и за организаторите.

⭐ Благодарим на всички участници за положените усилия и на публиката, за проявения интерес.

Comments are closed.